leesgroepen

Franse leesgroep in de bibliotheek in Zeist

By  | 

De Franse roman van nu: historische en biografische romans

Opvallend aan de literaire oogst van 2017 was de grote verscheidenheid aan onderwerpen en schrijfstijlen in de romans. Veel aandacht bij deze « rentrée littéraire » voor romans met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog waarbij de focus ligt op de levensgeschiedenissen, een literair genre dat schrijvers blijft boeien: L’ordre du jour van Eric Vuillard en la Disparition de Josef Mengele van Olivier Guez, evenals L’Art de perdre van Alice Zeniter over de Algerijnse kwestie en geschreven als een familiesaga over drie generaties Algerijnen en de « harkis ». Opgemerkt is ook de autobiografische roman van Jean-Philippe Besson over een geheime jongensliefde.

Woensdag 10/10 – 7/11 – 5/12 – 6/2 – 20/3  |  09:45 – 11:45 | Bibliotheek Idea, Markt 1, 3701 JZ Zeist

Voor informatie: http://bibliotheek.ideacultuur.nl/actueel/agenda/51-leesgroep-franstalige-literatuur

 

10 oktober  –  Alice Zenitel – L’art de perdre (1ere partie), Prix Goncourt des lycéens 2017. Een familiesaga over drie generaties Algerijnen en de “harkis”

7 november  –  Eric Vuillard,  L’ordre du jour, Prix Goncourt 2017. De vergadering van Hitler met de grote industriëlen en de Anschluss van Oostenrijk

5 december  –  Olivier Guez, La disparition de Josef Mengele, Prix Renaudot 2017. Zijn vlucht na de oorlog in Zuid-Amerka, de achtervolging, een gesprek met de zoon.

6 februari  – Delphine de Vigan, Rien ne s’oppose à la nuit, 2011. Een onderzoek naar een mysterieuze vrouw die zelfmoord pleegde: haar moeder.

20 maart  -Philippe Besson, « Arrête tes mensonges », Prix Maison de la Presse 2017. Over een geheime liefdesrelatie met een boerenzoon.  Besson situeert zijn verhaal ook in een politiek en cultureel tijdperk.

You must be logged in to post a comment Login